Primăria Brateiu județul Sibiu

Istorie

Unitate teritorial administrativa a judetului Sibiu, comuna Brateiu, cu satele Brateiu si Buzd, a existat si evoluat in actualul amplasament, din vremuri imemortiale.

Comuna Brateiu a fost atestata documentar la data de 23 iunie 1283, conform unui act scris in latina. Cercetarile arheologice si descoperirile facute incepand cu anul 1959 dovedesc ca pe aceste meleaguri au existat asezari umane inca din epoca neolitica. Ca dovada a existentei unei civilizatii stravechi stau descoperirile arheologice si diverse documente.
In anul 1483 Brateiul impreuna cu satele din jur si orasele Medias si Sighisoara au fost pradate de turci.
In anul 1534 pe teritoriul satului s-a dat o batalie intre trupele lui Petru Rares si cele ale aventurierului venetian Aloisia Gristi. Acesta din urma fiind invins si decapitat la Medias.
In anul 1763 pe teritoriul satului s-a dat o batalie intre ungurii calvini si austriecii catolici in timpul razboiului curutilor.
In anul 1848 locuitorii satului au participat la revolutie si in general la miscarile de emancipare culturala, nationala si religioasa a roamnilor din Transilvania.

BRATEIU- resedinta de comuna, are in prezent o foarte buna structurare functionala ce ofera posibilitatea desfasurarii tuturor functiilor urbanistice. Satul este amplasat in apropierea DN 14, in apropierea raului Tarnava Mare si a Caii ferate. Aceste repere in spatiu constituie o premisa a unui anumit nivel urban. Evolutia economico - sociala a unei localitati este efectul unui complex de factori: uman, politic, natural; Brateiu nefacand nota discordanta cu evolutia generala a satului ardelean.