Istorie

Comuna Moldovenesti ocupa 144.96 km2 fiind a doua ca marime din judetul Cluj. Grupeaza în teritoriul sau şase sate: Moldoveneşti, Plăieşti, Bădeni, Stejeriş, Pietroasa, Podeni . Este situat în partea cea mai sudică a judetului, înconjurat de comuna Călăraşi spre est, comuna Mihai-Viteazu spre nord, Iara si Petreştii de Jos spre vest, toate din judetul Cluj, si comunele Rimetea, Mirăslau şi Unirea din judeţul Alba .

Hotarul de vest al comunei este alcătuit de ultimele culmi spre nord ale munţilor Trascăului, culminând în apropierea satului Pietroasa în „Coltii Trascaului” înalti de 1130m.

Comuna este asezata la 15 km de localitatea Turda si la 50 km de resedinta de judet Cluj-Napoca.           

Cercetările arheologice intreprinse pe teritoriul comunei au demonstrat că din cele mai vechi timpuri au existat condiţii favorabile stabilirii oamenilor pe aceste meleaguri . Chiar dacă lipsesc în unele cazuri documentele scrise, izvoarele arheologice atestă existenţa asezărilor omeneşti încă din perioada preromană.

Documentul cel mai de preț constă în existența urmelor a două cetăți. 

Prima cetate și cea mai veche a fost situată la vest de satul de centru la circa 500 m, construită pe o înălțime de 480 m, denumit “Dealul Cetății” pe malul drept al Arieșului, constituind un punct de control, punct strategic la intrarea în Cetatea Munților Apuseni, unde se exploata aur. Cetatea a fost constuită în perioada romană pe ruinele unei foste cetăți dacice.

A doua cetate a fost situată la nord de satul central, la poalele muntelui Trascău, Piatra Secuiului pe un loc numit “Fütyer”. Această cetate avea deschidere asupra văii Arieșului și avea deschidere largă pe șesul dintre Arieș și Mureș. Se spune că această cetate a purtat numele de “Turdavar”.

Denumirea inițială, conform afirmației istoricilor, a satului de centru - Moldovenești, a fost Marca Dova. În epoca prefeudală denumirea așezării se schimbă în Tordavar așa cum se regăsește și în scrisoarea de privilegiu dată de regele  Ladislau în 1289 și în actul de danie din 1291 al regelui maghiar Andrei al II-lea, acestea fiind transcrise de regele Sigismund în 23 decembrie 1394. Din acest document reiese că Turdavar este Moldoveneștiul de astăzi: “Magni de Turdawar alias Varfalwa vocata.” Varfalwa este Várfalva (limba Maghiară) adică Moldovenești.

În rubrica de dijma papala în anul 1332-1336 numele de Varfalva apare ca Warfalia. De la a doua cetate numita Turdavar a primit numele satul Moldovenesti dupa care a primit numele Judetul Turda-Aries si orasul Turda. În actul transcris de regele Sigismund din anul 1394 sunt cuprinse tote satele actuale ale comunei: Tordavár/Moldovenesti, Bagyon/Badeni, Kövend/Plaiesti, Kercsed/Stejeris, Csegez/Pietroasa, si Hidastelek/Podeni.

Prin actul de danie din 1291 aceste sate alaturi de cele cuprinse pe un vast teritoriu –între Mures –Aries si Muntii Apuseni se constituie cel de-al VII-lea Scaun Secuiesc , cunoscut sub denumirea de „Scaunul Ariesului” cu toate drepturile si îndatoririle pe care le aveau si celalalte scaune secuiesti anterior constituite . „Scaunul Ariesului” a sustinut de doua ori Adunare Generala în Moldovenesti. ( 29 Oct. 1742, si 1. dec 1746)

 

Alte întâmplari de mare amploare au avut loc în Moldovenesti în 1750 (6 iulie) Conscriptia generala a Scaunului Ariesului, si în 1726 si 1788 a avut loc sinodul unitarienilor.
În a doua parte a sec. al XIX.-lea toate aceste sate au facut parte din Comitet, iar ulterior din Judetul Turda-Aries.
Odata cu aplicarea legii raionarii toate satele cu exceptia satului Podeni au facut parte din raionul Turda , în perioada 1950-1968 satele comunei actuale au facut parte din trei unitati de baza a administratiei de stat, comune si anume de Moldovenesti apartinea si satul Pietroasa si Valeni , comuna Podeni fara alte sate , comuna Plaiesti cuprindea si satul Badeni . Iar din anul 1961 si Stejeris apartinea de comuna , anterior apartinând comunei Mahaceni.