Primăria Comunei Boldur, județul Timiș

Articole din ultimul nr. al ziarului Boldureanca

Pământul...

Problemele legate de împroprietărire au fost şi din păcate vor rămâne încă o perioadă ca un ghimpe în spatele primăriei şi-n special al primarului.
Deşi localitatea Boldur este finalizată la Legea 18/1991 - cu împroprietărirea de terenuri arabile încă dinainte de anul 1996, persistă în continuare stări conflictuale majore legate de amplasamente. La Legea 1/2000 de asemenea sunt cetăţeni care refuză să-şi ia diferenţa de teren peste 10 ha pe amplasamentul primit în tarlalele din spatele fostei Avicola Boldur, sperând că vor primi vechile proprietăţi pe care sunt amplasaţi în acest moment cu titluri de proprietate alţi cetăţeni.
O problemă cu totul specială o reprezintă hotărârea Comisiei Judeţene de fond funciar Timiş nr. 2/9 din 2002 prin care se acceptă transferul unui număr de 26 persoane însumând 58 ha teren arabil de pe raza Lugojului la Boldur. Precizăm că aceste persoane au avut terenuri cu acte în regulă pe teritoriul administrativ al municipiului Lugoj. Justificarea a fost că Boldurul mai avea o rezervă de 650 ha care este gestionată de către Agenţia Domeniilor Statului (A.D.S.). Deşi transferul s-a făcut pe hârtie iar A.D.S-ul era obligat să transfere cele 58 ha din rezerva sa către Comisia locală de fond funciar Boldur, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Primăria Boldur nu poate fi învinuită de tergiversarea acestor fapte, dovadă fiind tot felul de demersuri (scrise, audieri, luări de cuvânt în Plenul Comisiei Judeţene), pe care le dovedim cu acte. Mai mult, în data de 25.02.2005 la Primăria comunei Boldur se primeşte o adresă din partea societăţii comerciale S.C. Pirin Agri SRL Timişoara care ne înştiinţează că a concesionat pe o perioadă de 49 ani de la ADS cele 650 ha teren rămase în gestiunea ADS. Contractul de concesiune a fost semnat în 02.12.2004. Precizăm că această firmă a concesionat întreaga suprafaţă de teren arabil de la ADS din judeţul Timiş.
Să sperăm că noile modificări ale legilor proprietăţii vor rezolva o mare parte din aceste probleme.
În acest moment suntem în plină activitate de împărţire definitivă a pământului în localitatea Jabăr.
În Jabăr ne lovim de foarte multe aspecte negative derulate de-a lungul anilor. Pentru a realiza o împroprietărire cât mai transparentă şi cât mai aproape de adevăr, am procedat la verificarea fiecărei poziţii trecând prin toate casele gospodarilor şi punându-ne de acord cu suprafeţele de teren ce trebuie restituite.
Sunt anumiţi cetăţeni care nu înţeleg că primarul nu poate restitui decât suprafaţa trecută pe anexe, deşi în teren s-au găsit la unele poziţii suprafeţele mai mari care trebuie tăiate. La nivelul Comisiei locale de Fond Funciar nu se pot face nici un fel de modificări ale suprafeţelor.
Pe de altă parte făcând balanţa terenurilor care trebuie retrocedate în Jabăr avem un minus de circa 55 ha. Această diferenţă se regăseşte în parcelele din spatele fostei Avicola Boldur care au fost primite tocmai pentru a acoperii minusurile de terenuri de pe raza comunei.
Deoarece am descoperit foarte multe nereguli prin neconcordanţa mărimii suprafeţelor trecute în anexe cu cele aflate în teren, la efectuarea împărţirii propriu-zise în Jabăr, vor exista deplasări destul de mari în teren faţă de amplasamentele actuale.

Ing. Stoi Cristian - Primar

Realizări şi perspective

Deşi veşnica lozincă în mai toate instituţiile publice este "lipsa banilor" încercăm ca în fiecare an să realizăm ceva pentru comunitate. Dacă la sfârşitul anului trecut s-a reuşit finalizarea introducerii telefoniei digitale şi-n Ohaba-Forgaci, în acest an prioritate la banii de la bugetul local o au alimentările cu apă şi reparaţiile la drumuri. Deja am realizat forajul de mare adâncime la Boldur (239 m) urmând ca lucrarea de alimentare cu apă să fie finalizată printr-un program guvernamental. În Sinersig vom înlocui reţeaua de pe drumul gării(1.100 m) din fonduri proprii până la începutul verii. Este gata şi partea de proiectare pentru racordarea la reţeaua existentă a forajelor de lângă Tofoleanu.
De asemenea se va continua în limita fondurilor băneşti cu înlocuirea întregii reţele de apă din Sinersig.
Etapa a II-a de introducere a apei potabile în toată localitatea Ohaba-Forgaci (în acest moment numai trei sferturi este racordată), va începe prin ţinerea licitaţiei în jurul lunii iulie 2005. Precizăm că ţeava a fost deja achiziţionată.
Am reuşit să realizăm un iluminat public modern în Jabăr, urmând ca lucrarea să fie terminată după achiziţionarea a încă 20 bucăţi corpuri de iluminat. La fel în Sinersig vom completa iluminatul public până la gară.
Dacă până acum în fiecare an introduceam piatră pe drumuri destul de haotic, în sensul că împrăştiam piatra peste tot şi-n final nu se vedea mare lucru, din acest an ne vom axa cu prioritate pe anumite porţiuni. Vom începe cu cele mai circulate drumuri, urmând ca-n fiecare an să continuăm cu cele rămase.
O realizare deosebită o reprezintă faptul că am reuşit să capacităm conducerea judeţului pentru reparaţii majore la drumul judeţean Lugoj-Jabăr-Ohaba-Forgaci.
Vom face reparaţii destul de ample la căminele culturale.
De aseemenea, am început demersurile pentru reparaţia capitală a monumentului eroilor din Sinersig, urmând ca în funcţie de costuri să propunem Consiliului local Boldur aprobarea acestor reparaţii care vor include şi o nouă împrejmuire.

Ing. Stoi Cristian - Primar

Modernizare

Deoarece drumul judeţean DJ 592D, Lugoj-Jabăr-Ohaba-Forgaci-Racoviţa are o implicaţie majoră asupra localităţilor comunei Boldur, publicăm hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 7/25.01.2005, pentru demararea procedurilor legale privind modernizarea acestei căi rutiere.
Precizăm că această hotărâre a fost pusă pe rol datorită nenumăratelor demersuri făcute de autorităţile locale din Boldur şi Racoviţa de-a lungul timpului.

Consiliul Judeţean Timiş
HOTĂRÂREA nr.7/25.01.2005
privind aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru proiectul "Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj -Jabar- Racoviţa - Bacova",
km 1+900 - 33+700; L=31,8 km.

Art.1. Se aprobă Studiul de fezabilitate pentru proiectul "Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj-Racoviţa-Bacova", km 1+900 - 33+700; L=31,8 km, prevăzut în anexa nr.1.
Art.2. Consiliul Judeţean Timiş va participa la cofinanţarea cheltuielilor ocazionate de realizarea documentaţiei de accesare a programului de finanţare PHARE 2004 -2006 Coeziune Economică şi socială - Proiecte mari de infrastructură regională şi la realizarea lucrărilor de execuţie ale obiectivului de investiţie, în cazul aprobării la finanţare a proiectului.
Art.3. Se aprobă semnarea de preşedintele judeţean al "Declaraţiei de angajament", prevăzută în anexa nr.2.
Art.4. Anexele nr.1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Anexa nr.1

Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţii:
"Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj-Jabar-Racoviţa-Bacova"
km 1+900 - 33+700; L = 31,8 km

Denumirea investiţiei: "Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj-Jabar-Racoviţa-Bacova" km 1+900 - 33+700; L = 31,8 km
Faza: Studiu de fezabilitate
Amplasamentul: judeţul Timiş, traseul actual al DJ 592D, între localităţile Lugoj,Jabar, Racoviţa, Hitiaş şi Bacova.
Beneficiarul investiţiei: Consiliul Judeţean Timiş
Valoarea totală a investiţiei:
Valorile s-au calculat la cursul valutar al Băncii Naţionale Române la data de 20.12.2004 pentru 1 euro = 38.702. lei.
Valoarea totală:308.758.659,0 mii lei (7.977.848,0 EU)
din care C+M:280.739.719,0 mii lei (7.253.881,0 EU)
Durata de realizare: 18 luni
Finanţarea investiţiei:
- Fonduri nerambursabile Program Phare 2004-2006-Coeziune Economică şi socială, Proiecte mari de infrastructură regională
- bugetul judeţului Timiş

Anexa nr. 2

Declaraţie de Angajament

Subsemnatul, Constantin OSTAFICIUC, reprezentant legal al CONSILIULUI JUDEŢEAN TIMIŞ, care intenţionează să solicite o finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Phare CES 2004-2006 componenta Proiecte Mari de Infrastructură Regională, pentru dezvoltarea proiectului "Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj-Jabar-Racoviţa-Bacova", km 1+900 - 33+700; L = 31,8 km, declar următoarele:
1.Consiliul Judeţean Timiş este proprietarul de drept a facilităţilor existente şi al terenului aferent proiectului propus;
2.Consiliul Judeţean Timiş va asigura ca întregul teren necesar pentru construcţia, exploatarea şi întreţinerea proiectului "Modernizare drum judeţean DJ 592D, între localităţile Lugoj-Jabar-Racoviţa-Bacova", km 1+900 - 33+700; L = 31,8 km, va fi expropriat sau va fi făcut disponibil în alt mod în timp util;
3.Consiliul Judeţean Timiş se angajează că va furniza, în numerar, contribuţia locală ce îi revine din "costurile eligibile", şi va finanţa toate costurile neeligibile, toate depăşirile valorii contractului de construcţie şi toate costurile asociate cu pregătirea proiectului şi elaborarea Aplicaţiei;
4.Consiliul Judeţean Timiş va menţine proprietatea facilitaţilor construite prin proiect, pe o perioadă de cel puţin 5 ani după finalizare/dare în exploatare a acesteia şi-i va asigura exploatarea şi întreţinerea în această perioadă.

Împreună spre binele tuturor

Atunci când oamenii îşi trimit în fruntea obştii aleşii, aud că fac cea mai bună alegere, fiind convinşi că aceştia vor depune toate eforturile pentru ca speranţele acestora să nu rămână nişte dorinţe deşarte, ci adevărate împliniri. Aceasta trebuie să fie adevărata preocupare a celor de a căror buna credinţă şi implicare se leagă destinele unei colectivităţi.
Consiliul local al comunei Boldur are 11 consilieri reprezentând formaţiunile politice parlamentare şi un consilier independent, structură pe care alegătorii din comuna noastră au hotărât-o prin votul acordat la alegerile locale. Atunci au existat multe promisiuni, cele mai multe pornind de la necesităţi stringente şi având ca scop primordial bunăstarea oamenilor, asigurarea unor condiţii de viaţă civilizată ca cetăţeni ai mileniului III, pregătindu-ne să intrăm în marea familie europeană cu fruntea sus.
Dacă în anii precedenţi au existat multe dispute şi discordanţă între cei care făceau parte din consiliul local, acum lucrurile stau cu totul altfel. E drept că la început au existat încercări ale unor persoane care aveau în sânge practici nu elegant etichetate, şi că se considerau mai importanţi sau crezând că pot să se opună unor decizii concrete ce vizau bunul mers al lucrurilor spre interesul nostru al tuturor, dar care treptat-treptat s-au estompat.
A fost nevoie de multă înţelepciune, diplomaţie şi răbdare din partea multora dintre consilierii locali pentru ca atmosfera din cadrul şedinţelor de consiliu să fie considerată una de dezbateri corecte, cu argumente viabile, iar deciziile luate să ducă spre înfăptuirea promisiunilor făcute celor care ne-au ales să le hotărâm destinele. N-a fost uşor, mereu apărând câte un personaj pitoresc care făcea bravism şi mândrie pe "Gică Contra".
Dar lucrurile şi-au luat drumul cel bun, între Consiliul local şi conducerea primăriei Boldur existând o bună colaborare. E drept că aici şi-au adus aportul înţelepciunea şi experienţa primarului şi a secretarului, calmul şi perseverenţa viceprimarului, răbdarea şi competenţa cu care toţi au ştiut să-şi impună punctul de vedere, cât şi mobilitatea şi implicarea cu ştiinţă de rolul lor al celor mai mulţi dintre consilierii locali.
Toate acestea se pot vedea în realizările ce toată lumea le cunoaşte şi care pentru noi toţi constituie un omenesc motiv de satisfacţie. Nu este un nimic faptul că după atâta amar de vreme în satul Boldur s-a forat în doar 3 luni fântâna care va alimenta satul cu apă potabilă. S-a procurat materialul necesar pentru începerea lucrării de extindere a reţelei cu apă, lucrare care se va realiza într-un timp record (promisiuni sunt şi credem în ele, ca să fie finalizată mult mai repede).
S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului judeţean Lugoj-Racoviţa, iar lucrările au şi început prin efectuarea şanţurilor şi administrarea cu piatră până la Ohaba-Forgaci. Avem convingerea fermă că, visul de a avea un drum aşa cum locuitorii acestei comune îl merită, va deveni o realitate în scurt timp.
Prin grija conducerii primăriei s-au cumpărat şi administrat pe păşunile localităţilor din comuna Boldur peste 200 de saci de azotat de amoniu, existând o deosebită preocupare pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea acestora. Pentru localitatea Sinersig s-au procurat materialele necesare înlocuirii conductei de apă, lucrări ce vor demara cu zona dinspre gară. La Jabăr s-au montat corpurile de iluminat, asigurând liniştea cetăţenilor dând în acelaşi timp, un aspect frumos aşezării.
Nu se poate trece cu vederea eforturile pe care le-a făcut conducerea primăriei pentru ca omenii să se simtă bine când vin aici, prin amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului pentru a arăta cu adevărat o instituţie respectabilă şi demnă de vremurile ce le trăim.
Cu siguranţă nu acestea au fost singurele preocupări ale primarului şi Consiliului local Boldur, ele sunt foarte multe şi nu uşoare, unele dintre ele cerând timp, dar şi numeroase eforturi bugetare.
Important este faptul că există o deosebită preocupare pentru soluţionarea tuturor problemelor, că modul de a gândi şi acţiona al consilierilor locali este îndreptat în aceste direcţii, aducându-şi fiecare aportul cuvenit, sprijinind conducerea Primăriei Boldur în rezolvarea problemelor cu care cetăţenii din satele comunei Boldur se confruntă. Prioritare sunt cele ce vizează viaţa economică, nu rămân însă pe plan secundar cele legate de protecţia socială, învăţământ, sănătate sau cultură.
Suntem conştienţi că nu am făcut enorm de multe, că mai avem de realizat numeroase obiective propuse, dar trebuie să recunoaştem, cu discernământ şi fără răutate, că ceea ce s-a făcut nu este lipsit de valoare şi că este un motiv în plus să fiţi convinşi că promisiunile făcute vor fi onorate, iar împreună vom realiza multe spre binele nostru al tuturor.

Prof. Ileana Ciucure - Consilier local

La Paşti

Creştini în strai de sărbătoare,
Cu sfinte lumânări în mâini
Se duc spre locul de-nchinare,
Precum e datul la români.

În faţa uşii, la intrare,
Aşteaptă ceasul izbăvirii
Şi-ascultă toţi sfânta chemare :
"Să intre - Împăratul Măririi !"

Cu capul plecat spre intrare
Şi sufletul împovărat,
Răspund la sfânta chemare
"Adevărat c-a înviat!"

Căci Domnul din ceruri coboară
Spre ei darul cel mare şi sfânt.
Ca vrajba din lume să piară,
Să fie un rai pe pământ.

Spre casă apoi se îndreaptă,
Cu lumânări aprinse în mâini,
Ducând celor ce-acolo aşteaptă
Din semnul ce-l avem din bătrâni.

Cu veselia aprinsă pe faţă,
Copiii ouă roşii ciocnesc
Şi, pentru a sa jertfă măreaţă,
Pe Domnul Isus îl cinstesc.

Prof. Ileana Ciucure

Poliţia la datorie

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, în primele 4 luni ale anului 2005 fenomenul infracţional s-a diminuat pe raza comunei Boldur, fiind constatate un număr de 4 infracţiuni, fără ca acestea să fie infracţiuni cu un pericol social ridicat. În cursul perioadei menţionate, agenţii de poliţie au soluţionat şi un număr de 7 reclamaţii şi sesizări ale cetăţenilor ce au avut ca obiect neînţelegeri minore între aceştia.
Factorii care generează de regulă comiterea de infracţiuni sau contravenţii sunt consumul excesiv de băuturi alcoolice, stări conflictuale între vecini privind unele suprafeţe de teren sau liniile de hotar ce le delimitează. Un alt factor care contribuie la producerea de fapte antisociale îl constituie şi lipsa luării unor măsuri minime de către unii cetăţeni, de asigurare a bunurilor atât din gospodării cât şi de pe câmp, cu toate ca în repetate rânduri agenţii de poliţie din cadrul P.P. Boldur i-au atenţionat să-şi ia măsuri de protecţie a acestor bunuri.
Pe această cale vă reamintim, că aveţi obligaţia conform legii să vă echipaţi bicicletele cu catadioptrii, iar căruţele cu elemente reflectorizante pentru a preveni accidentele pe timp de noapte.
Având în vedere faptul că în perioada următoare se vor desfăşura activităţi în domeniul agricol, ocazii cu care sunt folosiţi muncitorii sezonieri din afara comunei, vă recomandăm să vă prezentaţi cu aceştia la organele de poliţie pentru a fi luaţi în evidenţă în scopul prevenirii situaţiilor de a deveni victime ale unor infracţiuni ce pot fi comise de eventuali infractori voiajori.
Pentru cei interesaţi, vă aducem la cunoştinţă programul de audienţe :
Ofiţer coordonator Centrul Zonal de Poliţie Boldur - Insp. pr. Barboni G.: marţi şi joi, între orele 14.00 - 16.00, telefon 0788525955.
Şeful Postului de Poliţie Boldur - Ag. şef - Năfărean Toader: zilnic între orele 9.00 - 10.00, telefon 0745539587.
Ag. şef. adj. Adamescu Nicolae - telefon 0788240594.
Cu ocazia apropiatelor sărbători de Paşti, efectivele de poliţişti vă urează "Sărbători fericite şi multă sănătate"

Ag. şef. adj. Adamescu Nicolae

Curăţenia de primăvară

Cu venirea primăverii fiecare cetăţean are obligaţia de a participa la efectuarea curăţeniei în jurul gospodăriei proprii şi a grădinilor din intravilan. Aceasta constă în adunarea resturilor, văruirea şi săparea pomilor, refacerea şanţurilor de scurgere a apelor pluviale. De asemenea, cetăţenii au obligaţia ca în jurul grădinilor din intravilan să facă curăţenie, existând prostul obicei, în special în Ohaba-Forgaci şi în Boldur, ca anumiţi cetăţeni să arunce fel şi fel de mizerii şi resturi în dreptul acestor parcele.
Sunt încă mulţi cetăţeni care nu înţeleg că aruncarea gunoaielor la voia întâmplării chiar şi pe terenurile extravilane reprezintă un act de sfidare al bunului simţ.
Am reuşit în această primăvară să curăţăm şi să amenajăm gropile de gunoi din Boldur şi Ohaba-Forgaci, cu un efort financiar deosebit (535.000 mii lei /oră) cu ajutorul buldozerului. În Ohaba-Forgaci groapa de gunoi era un dezastru, practic resturile menajere şi tot felul de reziduuri se aruncau la voia întâmplării pe păşune. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că tot lor îşi fac rău, deoarece taxele de păşunat care le plătesc fiecare, în loc să fie folosite pentru îmbunătăţirea păşunii le băgăm în groapa de gunoi.
Ne-am trezit în această perioadă că drumurile de acces în Ohaba-Forgaci sunt invadate pe margini cu saci întregi de "pampers" folosiţi. Oare persoanele care le aruncă cred că este chiar aşa de greu să le depistăm? Doar familiile cu copii din zonă le numărăm pe degete din păcate, fiind câteva.
Pe bună dreptate şi noi Primăria ca autoritate locală, am fost de multe ori prea indulgenţi, prea buni, considerând că vorba bună face mai mult ca o amendă aplicată imediat. Ne-am înşelat în cele mai multe cazuri. De aceea vom schimba "placa".
Vă atenţionăm că este strict interzis a se arunca la gropile de gunoi resturi din grajduri, în special tulei, acestea vor fi arse în propria gospodărie.
La fel, sticlele de plastic şi hârtiile care prin acţiunea vântului au împânzit toată păşunea se vor distruge fie prin ardere, fie prin colectare în scopul valorificării în propria gospodărie.
Este ruşinos din partea tuturor să ajungem să apelăm la copiii de la şcoală pentru a strânge sticlele de plastic şi resturile de hârtie de pe câmpuri cum am procedat la Ohaba-Forgaci şi Boldur.
Un caz aparte îl constituie aruncarea gunoaielor de-a lungul albiilor râurilor şi a pâraielor care străbat comuna. Amenzile sunt usturătoare când vine vorba de apă.
Vor fi cazuri cât de curând când vom avea cetăţeni care vor trebui să plătească amenzi de zeci de milioane în aceste situaţii.
Atenţionăm în modul cel mai ferm pe acei cetăţeni care alimentează instalaţiile de erbicidare cu apă de la reţeaua publică (cişmele), că sunt pasibili de amenzi.

Boldureanca

Această publicaţie locală apărută în anul 1997 dorim să o îmbunătăţim substanţial. Dacă până acum majoritatea articolelor ca şi modul de prezentare le-am făcut de unul singur, vreau ca să înfiinţăm un colectiv redacţional care să coordoneze apariţia ziarului. Apelez la toţi cetăţenii comunei (dascăli, preoţi, elevi, simpli cetăţeni) care doresc să se implice, să formăm un grup de iniţiativă pentru a crea o publicaţie în care să se regăsească pe lângă informaţiile ce ţin de administraţia locală şi alt gen de informaţii (culturale, sportive, etc.) de larg interes cetăţenesc.

Ing. Stoi Cristian - Primar

Raport cu privire la taxele de păşunat pe anul 2005

Pentru păşunatul animalelor în anul 2004, conform hotărârii Consiliului Local al Comunei Boldur nr.1 din 30 ianuarie, au fost stabilite taxele de păşunat pe fiecare specie de animal, rezultând o taxă totală de 236.562 mii lei/2004.
Menţionez că la data de 01.01.2004 s-a plecat cu un sold de 23.308 mii lei, veniturile încasate în anul 2004 fiind de 101.316 mii lei din totalul debitelor de 236.562 mii lei.
Totalul veniturilor încasate plus soldul din anul precedent se ridică la suma de 124.624 mii lei, din care s-a cheltuit în cursul anului 2004 suma de 63.365 mii lei, rămânând la 31.12.2004 un sold de 61.259 mii lei.
Taxa de păşunat încasată in anul 2005 din restanţa anului 2004 este de 35.499 mii lei + sold la 31.12.2004 de 61.259 mii lei = 96.758 mii lei, din care s-a cumpărat azotat de amoniu 205 saci în valoare de 87.900 mii lei, rămânând în sold la 1.03.2005 suma de 8.858 mii lei.
Vă informăm că la data actuală sunt de încasat taxe de păşunat în valoare de 99.747 mii lei plus majorările stabilite prin contract.
În valoarea de 99.747 mii lei sunt incluse şi debite din anul 2003 în valoare de 6.877 mii lei.

Pentru recuperarea debitelor rău platnicilor se va face o notă de înştiinţare în scris cu sumele datorate. Pe localităţi datoriile se prezintă astfel:

  • Boldur = 16.630 mii lei
  • Jabăr = 10.600 mii lei
  • Ohaba-Forgaci = 20.485 mii lei
  • Sinersig = 52.032 mii lei
rezultând un debit de 99.747 mii lei.
Trebuie precizat ca la sumele restante de încasat se vor adăuga şi penalizările de întârziere. Deasemenea este o metoda deja obişnuita ca mulţi cetăţeni (în special ciobani) să-şi plătească taxele de păşunat în preajma sărbătorilor de Paşti.
Pentru anul 2005 Consiliul Local Boldur a hotărât să nu se mai stabilească zile de prestaţie, iar contravaloarea acestora să fie inclusă în taxa de păşunat.

Ec. Săvescu Constantin - Viceprimar

Pe scurt...

  • Informaţii despre Primăria comunei Boldur pot fi găsite pe Internet la adresa www.e-primarii.ro/~boldur, iar cei care doresc să ne trimită e-mailuri o pot face la adresa primariaboldur@gmail.com;
  • Ne confruntăm în continuare cu o situaţie deosebită la Căminul cultural din Jabăr, se fură totul, de la coborârile de apă până la lustrele de lumină din interior;
  • Am demarat acţiunea de reactivare a bibliotecii comunale prin angajarea unui bibliotecar. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de împrumut a cărţilor şi va fi mărit fondul de carte din bibliotecă. Aşteptăm propuneri şi sugestii din partea cetăţenilor în acest sens;
  • Am angajat un jurist la secretariatul primăriei pentru a îmbunătăţi activitatea acestui birou;
  • Din fondurile primăriei s-a plătit gardul care împrejmuieşte stadionul de fotbal din Boldur;
  • Am demarat demersurile pentru construirea în viitorii ani a unei săli de sport în Boldur. Documentaţia este laborioasă: hotărâre de consiliu local, studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, teren intabulat, promovare la Bucureşti. Principalul impediment care este şi criteriu de calificare îl reprezintă numărul mic de elevi din comună.

Mesaj de Sfintele sărbători de Paşti din partea Bisericii Penticostale Jabăr

Biserica Penticostală Elim din Jabăr comuna Boldur, judeţul Timiş, a luat fiinţă în anul 1990. Promotorii acestei biserici au fost fraţii Iosivoni Axente, Ionescu Ion şi Gaşpar. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 1994 fraţii au construit o nouă casă de rugăciune cu acordul Consiliului local Boldur.
Duminica, de 27 septembrie 1994, a avut loc inaugurarea casei de rugăciune din comuna Boldur, satul Jabăr. Serviciul de rugăciune a fost condus de fratele păstor Peţca Ioan ajutat de păstorul Ianoş Moise şi de conducătorul biserici Iosivoni Axente. Au mai luat parte un grup de fraţi din Lugoj şi din conducerea regională Arad.

Mântuitorul Isus Hristos, în activitatea Sa pământească s-a remarcat ca predicator, învăţător şi mare binefăcător. Dar ceea ce caracterizează mai mult activitatea lui a fost sacrificarea vieţii Sale prin moartea pe Golgota. Dacă întruparea Lui a împărţit istoria în două, moartea lui pe cruce a împărţit eternitatea. El a fost prevăzut să fie Mielul lui Dumnezeu, înainte de întemeierea lumii : "ci cu sângele scump a lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană. El a fost cunoscut mai înainte de întemeierea lumii, şi a fost arătat la sfârşitul vremurilor pentru voi (1 Petru 1:19-20).
Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, odată sacrificat, a devenit obiectivul unei glorii fără sfârşit". Şi pe toate făpturile care sunt în cer, pe pământ, sub pământ, pe mare şi tot ce se află în aceste locuri le-am auzit zicând : "A Celui ce şade pe scaunul de domnie, şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor" (Apocalipsa 5:13).
Prin înviere, Hristos a devenit marele nostru Preot. El a dat un sens adevăratei vieţi, asigurându-ne totodată nu numai că ne va lumina calea mântuirii dar şi că ne va însoţi de-a lungul călătoriei noastre pe acest pământ (Matei 28:20). Să comparăm un soare care luminează câteva ceasuri cu soarele răsărit din mormânt care nu mai apune. Ziua Învierii este fără apus. Razele soarelui învierii pătrund cu lumina lor nu numai la suprafaţă ci durează 24 din 24. Ferice de cei ce îl urmează pe El, pentru că au promisiunea Lui, că vor avea lumina vieţii adică nu vor fi chinuiţi de moarte (Ioan 8:12).
Învierea din morţi a Domnului Isus înseamnă pentru noi lumina nepieritoare, căldură binefăcătoare, supremaţie şi viaţă veşnică în Împărăţia Lui.
Învierea lui Hristos este o dovadă a faptului că şi trupurile noastre vor fi înviate din morţi.
"Ferice de cei ce poartă bucuria învierii în inima lor căci ei vor purta şi cununa vieţii veşnice (Apocalipsa 2:10).

Pastor Ianos Moise
Biserica Penticostală Jabăr

Nu este aici. A înviat
(1 C. 24:1-8)

Într-o Românie a tranziţiei în care totul este într-o continuă schimbare, într-o ţară în care legea se schimbă, societatea se schimbă, economia se schimbă, banii se schimbă, chiar şi oamenii se schimbă unul dintre puţinele lucruri care rămân neschimbate, sunt sărbătorile pe care poporul român le păstrează sau încearcă sa le păstreze ca la început. Iar Sfânta sărbătoare a Învierii Mântuitorului nu face excepţie. În această perioadă oamenii se întâlnesc pe stradă şi îşi zic unii altora: "Hristos a înviat", iar ceilalţi răspund: "Adevărat a înviat". E o sărbătoare importantă dată de importanţa evenimentului petrecut acum mai bine de 2000 de ani. Ce s-a întâmplat atunci? Sfânta scriptură spune că două femei au venit dis-de-dimineaţă la mormântul Domnului Isus să îmbălsămeze, după obiceiuri, trupul celui care timp de trei ani şi jumătate le-a purtat de grijă, i-a învăţat, i-a vindecat şi care în urmă cu trei zile fusese crucificat şi care acum avea nevoie de îmbălsămare. Şi scriptura spune că îşi făceau griji cine le va da la o parte piatra de la intrare. Dar mirare! Piatra de la intrarea mormântului era dată la o parte iar înăuntrul mormântului doi îngeri îmbrăcaţi în haine strălucitoare care le spun acestor femei : "Pentru ce căutaţi între cei morţi pe Cel ce este viu ? Nu este aici, ci a înviat". Nu cumva după 2000 de ani îngerii ne întreabă şi pe noi pentru ce căutăm un Dumnezeu viu între lucrurile moarte ale lumii, în ritualuri şi forme religioase moarte ? "Nu este aici. A înviat". Nu cumva pe parcursul acestei tranziţii am golit de esenţă până şi salutul "Hristos a înviat", până acolo că a devenit doar o altă formă de salut în timpul sărbătorilor de Paşti ?
Sărbătoarea învierii este o sărbătoare deosebită care aduce o promisiune deosebită (1.Cor 15:20-23), o nădejde deosebită (1.Cor 15:54-57), dar şi o avertizare deosebită (Ev.13:8).
Fie dar ca această sărbătoare să-l aducă pe Dumnezeu mai aproape de noi, de inima noastră iar după trecerea zilelor de sărbătoare să putem spune din toată inima : Hristos a înviat şi e viu şi în inima mea.
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. "Hristos A Înviat"

Pastor Perţa Cristian
Biserica Baptistă Boldur

A plecat la Domnul cel de-al 264-lea Papa, Ioan Paul al II-lea

În ziua de 2 aprilie 2005, la orele 22:37, a încetat din viaţă cel de-al 264-lea succesor al Sfântului Petru.
Ioan Paul al II-lea a fost ales Papa în 16 octombrie 1978 şi a realizat cele mai mari progrese în direcţia unităţii tuturor creştinilor, iar în ceea ce ne priveşte pe noi românii, a fost primul Papa care ne-a vizitat ţara şi care a cunoscut îndeaproape situaţia socială, istorică şi religioasă.
Pe numele de familie, Karol Wojtyla a fost singurul Papa de origine slavă. Alţi Papi care nu au fost de origine romană: francezi - 14; greci - 10; germani - 5; sirieni - 4; africani - 3; evrei şi spanioli - câte 2; englezi, portughezi, olandezi - câte 1.
Deosebit de important pentru noi, românii este existenţa Papei CANON (686 -687), de origine Tracă. Ştim cu toţii că strămoşii noştri au fost Tracii.
Cel mai scurt pontificat - cel al Papei Ştefan al II-lea, de numai o zi: 23 martie 752.
Cel mai lung pontificat (până acum), cel al primului Papa, Sfântu Petru, de 34 ani (33 -67)

Preot Ştefan Kika
Parohia Greco-Catolică
Ohaba-Forgaci

"HRISTOS A ÎNVIAT"

Iubiţi credincioşi şi credincioase, Praznicul Învierii Domnului este praznicul luminii, al vieţii, al bucuriei, al păcii. Este praznicul luminii pentru că Hristos ne-a răsărit nouă lumină, din întunericul mormântului. Este viaţă pentru că în Hristos, viaţa s-a arătat mai tare ca moartea. Este bucurie pentru că prin Învierea Sa, Hristos a adus bucurie pentru toţi. Este pace pentru că prin moartea Sa pe Cruce, Hristos a adus pacea între oameni şi Dumnezeu, că El este cu noi, cu Biserica Sa până la sfârşitul veacurilor şi ne cheamă să trăim în pace cu semenii noştri.
Sfintele Paşti, această "sărbătoare a sărbătorilor", ne umple sufletele de bucurie, de o bucurie luminoasă, senină şi sfântă. Aceiaşi bucurie pe care au simţit-o femeile mironosiţe când "dis-de-dimineaţă" au venit la mormântul Mântuitorului şi Isus le-a întâmpinat zicând : "bucuraţi-vă". Aceeaşi bucurie pe care au simţit-o Sfinţii Apostoli, precum şi Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului. Această bucurie trebuie să o simţim şi noi pentru că ne-am pregătit prin rugăciune şi post, prin Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie. Această bucurie este izvor de nădejde şi de viaţă, Căci văzând patimile şi moartea Mântuitorului, dar mai ales văzând Învierea, nu puteam să nu ne umplem de nădejde şi speranţă că Dumnezeu Cel care ne-a creat şi ne-a adus la viaţă nu ne-a părăsit după căderea protopărinţilor în păcat, ci El ca un Părinte iubitor, la dat pe "Fiul Său Cel Unul - Născut" ca să ne aducă jertfa pentru păcatele poporului şi că oricine crede în El "să nu piară ci să aibă viaţă veşnică" (Ioan 3:16). În preajma Sfintelor Patimi, Mântuitorul le-a spus ucenicilor Săi : "Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viaţa Lui să şi-o pună pentru prietenii săi" (Ioan 15,13). Este vorba despre o dragoste dumnezeiască pentru că în ea este dragostea lui Dumnezeu - Tatăl către noi oamenii. Este o dragoste sfântă şi fără egal. Din această dragoste trebuie să ne împărtăşim şi noi şi să o facem lucrătoare în viaţa noastră, deoarece nu spune Sf. Apostol Pavel că dragostea "îndelung rabdă", nu pizmuieşte, nu se trufeşte...., nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se întărâtă, nu gândeşte răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr, toate le îndură, toate le crede, toate le nădăjduieşte....
Dragostea nu cade niciodată. "Dragostea este izvorul bunei înţelegeri între soţi, al jertfelniciei părinţilor pentru copii, al cinstirii părinţilor de către copii şi al bunei înţelegeri între oameni.
Această Sfântă Sărbătoare a "Învierii Domnului să aducă în sufletele oamenilor pace linişte, dragoste şi mai multă îngăduinţă unii faţă de alţii. Să vă aducă spor în tot ceea ce faceţi şi să vă umple casele de toate bunătăţile, împreună cu sănătate şi Mulţi Ani !".
Vă doresc ca Sfintele Paşti să vă găsească bucuroşi ţi sănătoşi şi vă spun tuturor "Hristos a Înviat".

Preot Nicolae Ciucure
Parohia Ortodoxă Sinersig

Hristos a murit şi înviat!

Comemorarea suferinţei, morţii şi învierii Domnului Iisus ne produce simţăminte contradictorii, de întristare şi bucurie.
Pe de o parte ne doare pentru că Fiul lui Dumnezeu a ales să sufere şi să fie dat morţii pe nedrept, pentru că nu săvârşise nici un păcat, în locul nostru, luând asupra Lui vina păcatelor noastre şi implicit moartea care trebuia să se răsfrângă asupra neamului omenesc care a păcătuit. A plătit în felul acesta datoria noastră a tuturor, pe care n-am fi putut-o plăti niciodată "căci plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru" (Romani 6,23). Este o veste extraordinară, căci nu mai suntem datori nimănui, deoarece Domnul Isus a plătit întreaga noastră datorie. El a luat asupra Lui tot ce era împotriva noastră şi ne-a creat marea bucurie şi posibilitate de a alege pe Isus Hristos ca marele nostru Mântuitor. Această întristare despre care vorbeam, că Domnul nostru nevinovat a trebuit să sufere ca vinovat în locul nostru se transformă în bucurie.
Pe de altă parte suntem plini de bucurie că Cel ce a suferit şi a murit, a treia zi a înviat din morţi, a ieşit din mormânt ca Marele Biruitor. Este singura fiinţă care s-a sculat din morţi datorită neprihănirii Sale "Căci El n-a făcut păcat şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug" (1 Petru 2,22). Iar această biruinţă ne-a promis că ne-o împărtăşeşte şi nouă.
Este o perspectivă minunată, plină de speranţă şi lumină pentru noi.
Ca să fie şi mai convingător, atunci când Hristos a înviat, El a adus din mormânt o mulţime de captivi. Cutremurul de la moarte Lui deschisese mormintele şi când a înviat, ei au venit afară cu El. Aceştia fuseseră conlucrători cu Dumnezeu şi cu preţul vieţii lor, mărturisiseră despre adevăr. De astă dată, urmau să fie martori pentru Acela care îi înviase din morţi.
În timpul lucrării Sale Iisus înviase pe fiul văduvei din Naim, pe fiica lui Iair şi pe Lazăr, dar aceştia nu erau îmbrăcaţi în nemurire. După învierea lor erau încă supuşi morţii, dar aceia care au ieşit din mormânt la învierea lui Hristos erau ridicaţi la viaţă veşnică. Ei s-au înălţat cu El ca trofee ale biruinţei Sale asupra morţii şi mormântului.
"Aceştia" a spus Domnul Isus "nu mai sunt robii lui Satana, i-am răscumpărat. I-am adus din mormânt ca cel dintâi rod al puterii Mele, pentru a fi cu Mine acolo unde sunt şi Eu, să nu mai vadă niciodată moartea şi să nu mai guste suferinţa". Aceştia au mers în cetate şi s-au arătat multora spunând "Hristos a înviat din morţi şi noi am înviat cu El".
Pentru cel credincios Hristos este învierea şi viată. în Mântuitorul nostru s-a recâştigat viaţa care se pierduse prin păcat, deoarece El are viaţa în sine pentru a învia pe acela care L-a primit în viaţa sa ca Mântuitor. Isus este investit cu dreptul de a da nemurirea (1 Timotei 6,16) "Eu am venit, zicea Domnul ca ei să aibă viaţă, şi să o aibă din belşug" (Ioan 10,10).
Este dreptul pe care Domnul Iisus ni l-a dat de a ne bucura de darul vieţii în perspectiva veşniciei.
Să ne întristăm şi în acelaşi timp să ne bucurăm pentru că HRISTOS a murit dar A ÎNVIAT.

Pastor Adam Engelhardt
Biserica Creştină Adventistă Sinersig