Turism

Turism
Deşi turismul rural a înregistrat creşteri, acesta prezintă un potenţial considerabil care nu este suficient exploatat. Sectorul turistic în anul 2005, comparativ cu anul 1998, a înregistrat o creştere a numărului structurilor de cazare (+35,4%), a nivelului capacităţii de cazare (+0,95%) şi numărul locurilor de cazare în pensiunile turistice a ajuns la 22.061 în anul 2005, dintre care 50,5% în spaţiul rural (INS Anuarul Statistic al României, 2006).
Dezvoltarea turismului în pensiuni în mediul rural depinde de caracteristicile specifice ale fiecărei regiuni, folclor, regiuni etnografice şi produse agricole.
Turismul rural a început în ultima perioadă să se dezvolte şi în România, chiar dacă nu beneficiază de o reţea centralizată de promovare. În România există însă două elementele esenţiale care au determinat dezvoltarea acestei forme de turism în ultimii ani: satul şi natura. România înmagazinează o mare varietate de valori culturale istorice - artă populară, etnografie, folclor, tradiţii, vestigii istorice - un cadru natural armonios îmbinat, cu un fond peisagistic variat şi pitoresc.
În judeţul Mureş se află sate deosebit de interesante prin valorile etno-folclorice, meşteşuguri, gastronomia tradiţională, produsele de creaţie artistică şi prin deţinerea unor valori recunoscute istorice sau culturale. Printre satele acestea se numără şi comuna Vătava.
Principalele
obiective turistice din apropierea comunei Vătava sunt următoarele:
♦ Brâncoveneşti: Biserica Reformată Calvină din anul 1727 şi Castelul Kendy-Kemeny ridicat în anii 1557-1558 de voievodul Ferencz Kendy în stilul renaşterii transilvănene. Castelul este un amplu edificiu fortificat cu şanţuri în anii 1599-1600;
♦ Lunca Bradului: Peşteri de mulaj, peisaj montan, ecoturism, trasee de turism ecvestru;
♦ Ideciu de Jos: Staţiunea balneară locală (lac sărat, ştrand, parc) situată la altitidinea de 365 metri;
♦ Suseni: Ruinele unei Biserici Reformate Calvine construită în secolul XIII;
Scaunul Domnului (Munţii Călimani, 1.380 m), din satul Bistra Mureşului, pe valea pârăului Bistra, în direcţia nord;
♦ Vf. Fancelu (Munţii Ghurghiului, 1.684 m), din satul Stînceni spre sud, sau din satul Salard, pe valea Salardului, spre nord-est;
Totodată
pe teritoriul comunei se pot vizita următoarele obiective turistice:
♦ Monumentul eroilor
♦ Bisericile ortodoxe din satele aparţinătoare comunei
O deosebită importanţă are Cătunul Herţa, fiind un loc ideal pentru construcţia de pensiuni/cabane, existând şi căteva păstrăvării prin zonă.
Potenţialul turistic al comunei Vătava înscrie unitatea administrativă între zonele din judeţ dintre cele mai importante, însă insuficient valorificate legat de inexistenţa unei infrastructuri de cazare şi comunicaţie adecvat.